KALCINOL 30

Manapság egy termék, vagy technológia alkalmazása esetén körültekintőnek kell lennünk, hiszen felelősséggel tartozunk környezetünk, illetve a társadalom iránt, amiben élünk.

Környezetünk roncsolása helyett, környezetünk ápolására kell törekednünk!

Ennek a gondolatnak a  jegyében ajánlja a Péti Nitrokomplex Kft.  szíves figyelmébe a KALCINOL-30 JÉGMENTESÍTŐ  termékét

ALKALMAZHATÓ:

JEGESEDÉS, LEFAGYÁS MEGELŐZÉSÉRE
 JÉG illetve HÓ OLVASZTÁSÁRA
VASTAGABB JÉGBORDÁK CSÚSZÁSMENTESÍTÉSRE ( kombinált só-homok szórással együtt ) 

FELHASZNÁLHATÓ:

ÚTTESTEN
JÁRDÁN , GYALOGUTAKON
LÉPCSŐKÖN 

ALKALMAZÁSÁNAK ELŐNYÖS TULAJDONSÁGAI :

TERMÉSZETBARÁT, ugyanis minden  eleme ( kalcium,nitrogén,oxigén )az élővilág fontos építőköve. a mikrobáknak és növényeknek komplex tápanyagforrás 

KÖRNYEZETKÍMÉLŐ, mivel kloridmentes – ellentétben a konyhasóval-. Alacsony nitrogéntartalma miatt nem terheli  károsítja a környezetünket. Komponensei gyorsan lebomlanak és nem halmozódnak fel a környezetben.
KORRÓZIÓ CSÖKKENTŐ hatása révén épített  beton- vasbeton műtárgyak, élettartalmát növeli.
közlekedési eszközök, fémek, különösképpen a vas és acél szerkezeti elemekre  ( pl. acélszerkezetű hidak )  fejti ki kedvező védő hatását. 

Alkalmazás technikai útmutató:

Az úttestre ill. jég felületére olyan mennyiségben permetezzük ki, hogy az anyag nedvesítse a  felületet, de ne legyen összefüggő folyadékréteg ill. az oldat megfolyása minél kisebb mértékű legyen. Jégolvasztó hatása nagyon gyorsan érvényesül (5-10 percen belül), egyszerre nagy adag kipermetezése – a hőelvonás következtében – másodlagos kifagyást okozhat, ezért inkább a többszöri kisebb mennyiség kijuttatása javasolt (az arány a KALCINOL:VÍZ  viszonyt mutatja ).

Megelőzésre 1:2 arányban; a hőfok csökkenésével töményebb oldat alkalmazása javasolt.
 Jégmentesítésre (0 C˚ és – 2 C˚ között)  1:1 arányban, – 2 C alatt  2:1 arányban vízzel hígítva.
Csúszásmentesítésre nagyon hideg időben (- 10 C˚ alatt)  5:1 arányban,  illetve vastag jégbordák esetén célszerű ipari sóval (finomszemcsés NaCl) együtt alkalmazni, hiszen így a Kalcinol gyors és a só tartós hatása jól kiegészíti egymást. Így a nedves sózással a hagyományos szóráshoz képest a só mennyisége kb. 1/3-ra csökkenthető. 

A folyékony jégolvasztó szereknél egyszerűbb kijuttatása egyrészt különleges berendezés nélkül, kisebb mennyiségek akár kézzel (bőr, műanyag vagy gumi védőkesztyű) kiszórhatóak. Másrészt az adagolás mennyiségére kevésbé érzékeny, mint a folyékony készítmények mivel olvasztó hatása lassúbb, mert a kalcium-nitrát egy része a porózus zeolitból lassabban jut ki a jégfelületére.
A zeolit szemcsék felületére tapadt kalcium-nitrát azonban a kiszórást követően azonnal kifejti hatását és így a szemcse a jég olvadás következtében keletkezett lyukakba ékelődik csökkentve a megcsúszás lehetőségét illetve a gépjármű-forgalom lesodró hatását, ezért előnyösebb alkalmazása a tisztán mechanikus síkosság csökkentőknél.
Természetesen hasonló szemcseméretű homokkal, kőzúzalékkal (murvával) keverve, is kijuttatható, azonban olvasztó hatása lassúbb és kisebb mértékű lesz, de növeli azok (a mechanikus csúszásgátlók) hatékonyságát.
A kioldódó kalcium-nitrát oldat a Kalcinol 30-hoz hasonlóan viselkedik, tehát átlyukasztja a jégréteget és alul szétterülve felolvasztja az útfelülethez kötődő jég vékony rétegét. Ezáltal lehetővé teszi a jég összetörését, eltávolítását a főtömeg megolvasztása nélkül. A teljes jégtömeg eltávolításához ugyanis igen nagy mennyiségű oldóanyag kellene.

Felhasználási területei

Alkalmazható normál téli körülmények között 0 és -15 C között.
Elsősorban letaposott hóval, jéggel borított felületek csúszás mentesítése.
Alkalmazható hóesés közben is. Hatékonyságát tovább megtartja, ha kiszórás előtt a friss hóréteget eltávolítják (szórógépen elöl seprő, vagy hókotró feltéttel).
Preventív jelleggel is alkalmazható, azonban forgalmas utakon jobb a Kalcinol használata, hiszen a felületre tapadt folyadékot a gépjárművek nem sodorják le.

Alkalmazásának előnyei más olvasztószerekkel szemben:

Rendelkezik a szilárd jégmentesítők előnyével a folyékonyakhoz képest (a lassúbb olvasztás esetén van idő arra, hogy a környezetből a jégolvasztás hőjét felvegye, az útfelület kevésbé hűl le).
Nem tartalmaz kloridot.
Nem korrodálja sem az út menti műtárgyakat, sem pedig a járműveket.
Nitrogén tartalma nem halmozódik fel az utak mentén, mint a klorid tartalmú só, hanem a növények számára hasznos tápanyagot szolgáltat. A zeolit ugyan a helyszínen marad, de aprózódik és javítja a talaj szerkezetét.
Hatóanyag tartalma táplálja az utak melletti növényzetet. 

Alkalmazásának dózisai:
Jég síkosság mentesítésére a terepviszonyoktól kiszórás egyenletességétől függően 5-20 dkg/m2 Zeokal elegendő.
Kiszórási próbákkal célszerű mérni, optimalizálni az adagot (mennyiség minimalizálás még megfelelő olvasztás illetve csúszás mentesítés elérése mellett).
Hóesés közben illetve prevenciós célra ugyancsak az előzőkben részletezett mennyiségek használhatók.

Jég és csúszás mentesítési aranyszabályok:

  • Nincs varázsszer! Nincs olyan vegyszer amellyel gyorsan és olcsón bármekkora hó, jég elolvasztható!
  • Sok jég gyors, jégmentesítő-szeres olvasztása jelentős hőelvonást okoz. Az útfelület az alsóbb rétegekhez képest jelentősen túlhűl, összehúzódik, feszültség keletkezik és megrepedezik!
  • Az előzőekből következik, hogy a legjobb síkosság mentesítő technológia (gazdasági és környezetvédelmi okokból egyaránt) a következő: Amit lehet mechanikusan (seprés, hó-kotrás, hó-marás) távolítsuk el, azután juttassuk ki a síkosság mentesítő anyagot
  • Időben készüljünk fel az előrejelzések alapján egy kidolgozott technológiával, termékkel a megfelelő síkosság mentesítésre. Legcélravezetőbb a megelőzéssel kezdeni. Jegesedés ködlefagyás megelőzésére, száraz útfelületre, fagypont környékén anyagtakarékos megoldás a kipermetezendő Kalcinol 30 vizes hígítása (fél illetve harmadnyi vízzel).
  • Többször kis dózis (4-10 ml/m2) alkalmazása eredményesebb. Lehetőség szerint a részben olvasztott, fellazított jeget, havat minél gyorsabban távolításuk el.
  • Jeges-havas útra a körülményektől (időjárás, terepviszonyok, stb.) függően mindig más  anyag, dózis és technológia a leghatékonyabb! Kérjen tanácsot az NZRt és a PNK Kft. kereskedelmi illetve marketing részlegétől.
  • Az optimalizálás (anyagtakarékosság – megfelelő hatás elérése) érdekében végezzenek méréseket a permetező, illetve szórógéppel.
  • Ellenőrizzék a 10-100 négyzetméterre kijuttatott anyag mennyiségét, és állítsák be a javasolt adagot.
    Vegyék figyelembe, hogy a haladási sebesség növelésével az egységnyi felületre kijuttatott anyag mennyisége csökkenthető, lassabb menetsebesség esetén az egy négyzetméterre kiadott anyag mennyisége nő.